کد خبر 1645270
تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۴۰۳ - ۱۴:۱۴
سرمنشاهای اقتصادی انفجار معدن طبس کجاست؟

جان باختن بیش از ۵۰ نفر از کارگران معدن ذغال سنگ طبس، جدا از تلفان جانی آن، عبرت های اقتصادی مهمی نیز در خود دارد.

به گزارش مشرق، روز گذشته اخبار انفجار معدن طبس و جان باختن چندین تن از کارگران زحمتکش این معدن، فضای رسانه ای کشور را به شدت تحت تاثیر قرار داد. در پی انفجار در معدن زغال‌سنگ طبس تاکنون پیکر ۳۸ نفر از کارگران از معدن خارج شده و هنوز ۱۴ نفر در بلوک c معدن قرار دارند که در حال حاضر دسترسی به آن امکانپذیر نیست و به دلیل غلظت بالای گاز که وجود دارد فعلا امکان ورود به این بلوک وجود ندارد.

بلافاصله پس از این ماجرا، شاهد اظهارنظرهای نامتعارفی از سوی برخی کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی در خصوص ابعاد اقتصادی این ماجرای تلخ بودیم. در این گزارش قصد داریم، تا اضلاع دیگری از این فاجعه دردناک را بررسی کنیم تا حداقل شاهد چنین اتفاقاتی در سایر معادن نباشیم.

هزینه ایمن سازی و توسعه معادن از کجا باید تامین شود؟

از طرفی انفجار معدنجوی طبس اتفاقی نبوده که بخواهیم اسم آن را حادثه بگذاریم چرا که چنین اتفاقاتی مسبوق به سابقه نیز بوده است. به عنوان مثال فقط در ۶ ماه ابتدایی امسال، شاهد اتفاقاتی نظیر ریزش معدن شن و ماسه دهاقان اصفهان، ریزش معدن شن و ماسه شازند اراک، ریزش معدن ذغال سنگ آبنیل، حادثه در معدن قلعه شاهین کرمانشاه، حادثه در معدن گل کهر سیرجان و ... بوده ایم. گفتنی است هر اشکال فنی که به عدم ایمن سازی یا عدم توسعه معادن برگردد، مستقیما ریشه آن عدم مدیریت درست سود ساخته شده توسط شرکت ها و هیئت مدیره آنها است.

اگرچه دبیر انجمن زغال سنگ ایران اعلام کرد که این معدن طبس به صورت تعاونی اداره می‌شده و سهامداران آن عمدتاً کارگران معدن بودند و این معدن به صورت مستقل اداره می‌شد و هیچ یک از شرکت‌های بزرگ و بورسی سهام‌دار آن نبودند.

اما لازم به ذکر است این معدن ذغال سنگ با وسعت بیش از ۳۰ هزار کیلومتر مربع و ذخیره اکتشافی ۷۵.۲ میلیارد تن زغال سنگ کک شو و حرارتی از بزرگترین منابع زغالی ایران محسوب می‌شود که این حادثه، گذشته از تلفات جانی، خسارات زیادی به صنایع کشور از جمله فولاد وارد کرد.

فاجعه معدنجوی طبس عبرتی برای سایر معادن

نکته دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که دقیقا مشابه چنین اتفاقی می تواند برای سایر معادن کشور نیز اگر به فکر ایمن سازی و نوسازی تجهیزات و ماشین آلات خود نباشند، رخ دهد.

به عنوان مثال در مجمع عمومی شرکت زغال سنگ پروده طبس در سال ۱۴۰۲ مقرر شد ۹۰ درصد سود انباشته این سال مالی، بین سهامداران تقسیم شود تا سهامداران به ازای هر سهم مبلغ ۲۲۸۰ ریال سود دریافت کنند.

اولین سوالی که در اینجا مطرح است که اتفاقا صرفا مربوط به این معدن نمی شود و مبتلا به همه معادن و اکثر شرکت های بورسی است، این است که چرا در شرایطی که توسعه و ایمن سازی معادن در بلند مدت سودسازی بیشتری برای سهامداران دارد، تقریبا تمامی سود چنین شرکتهایی در بین سهامداران تقسیم می شود؟

آیا وضعیت کوتاه مدت شاخص بورس و رشد و افت های آن، ارزش چنین فجایعی را دارد که هیئت مدیره شرکتها اقدام به توزیع سود ۹۰ درصدی کنند و بخشی از سود ساخته شده را صرف طرح های توسعه ای و برنامه های پیشرفت صنعت از جمله ایمن سازی و خرید ماشین آلات مدرن نکنند؟

حقوق کارگران معدن چقدر است؟

اما دیگر نکته ای که باید به آن اشاره کرد، عدم تناسب بین سودسازی شرکت با حقوق کارگران آن است. در واقع اگر نگاهی عدالت محور و البته اسلامی به چنین پروژه هایی داشته باشیم، کارگران معادن باید در محصول شریک باشند نه اینکه صرفا به عنوان ابزار تولید در اختیار مالکان (سهامداران) معدن قرار بگیرند.

لازم به ذکر است بررسی ها نشان می دهد خالص دریافتی یک کارگر در عمق ۷۰۰ متری، در سال گذشته فقط ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بوده و حق سختی کار معدن نیز حدود ۶۰۰ هزار تومان است.

شاید ریشه این حقوق های کم، به همان تفکری برگردد که یکی از راه های مقابله با تورم را سرکوب دستمزد عنوان می کنند و هر سال های و هویشان در زمان تعیین دستمزدها بلند می شود که افزایش حقوق ها منجر به تورم می شود.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 35
  • در انتظار بررسی: 16
  • غیر قابل انتشار: 0
  • رضا IR ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    اینکه مثلا هنگام تصمیم گیری در خصوص حقوق و دستمزدها به استناد این باور غلط که افزایش حقوق و دستمزدها تورم افزایش می یابد باعث توزیع فقر می شوند و اولا هیچکس تورم 64 % فعلی را گردن نمی گیرد و ثانیا تصمیم گیرندگان محترم افزایش حقوق خود را باعث کاهش تورم !! می دانند تناقضی است که باید حل شود
  • IR ۱۴:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    کارگرای افغانی هم که بیشترازاینا میگیرن!!!!!!!
  • حسام IR ۱۵:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    کارمندان و کارگران واقعا خیلی گرفتارند تورم ۵۰ درصد و حقوق هر سال ۲۰ درصد اضافه میشه....چرا اخه.....
  • IR ۱۵:۲۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    وای خدای من...🥺😭😭😭😭😭 با این حقوق کم، دل بزرگی داشتند...
  • حسین IR ۱۵:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    انسانیت و بی عدالتی در کشور از بین نرفته ؟!!!
  • مهدی US ۱۵:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    در آمد نماینده مجلس ۲۵۰ میلیون حقوق مدیران دولتی و بانک ها ۲۰۰ ۳۰۰ میلیون حقوق کارگر ۸ میلیون آنوقت اسم اسلام را روی مملکت می گذارند.
  • IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    لعنت به سرمایه داری
  • IR ۱۵:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    متاسفانه هیچ دولتی در ایران اهمیت به قشر زحمتکش کارگر نمی‌دهد. خیلی راحت بعضی از کارفرما ها حق وحقوق کارگر را کامل پرداخت نمی‌کنند حق کارگر را ضایع میکنند ومقضر اصلی هم دولت هست چون وقتی دولت عرضه ایجاد اشتغال را ندارد شرکت های خصوصی هرگونه بخواهند با کارگر بیچاره رفتار می‌کنند خدا لعنت کند بانیان این بی عدالتی را
  • IR ۱۵:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    آیا این حقوق برای چنین کار سخت و پر خطری عدالت است؟!!!! این چه طرز محاسبه دستمزد کارهای خطرناک است!!!!! اگر کارگران حتی به عنوان اپراتور دستگاه های حفاری و از راه دور چنین کاری میکردند باز هم چنین دستمزدی اصلا عاقلانه و عادلانه نبود !!!!!!!
  • من DE ۱۶:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    خدا لعنت کنه باعث بدبختی کارگر رو
  • IR ۱۶:۲۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    خداييش انصاف نيست!!!! زحمتش به كنار حتي يك دهم پول ريسك مرگ و زندگيشون رو هم نميگيرن
  • IR ۱۶:۳۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    بابا برند دستفروشی کنند بهتر است تا جان شیرین شان را ازدست بدهند اگر ماهانه ۵۰ ملیون هم به این جماعت زحمت کش بدهند باز هم کمه
  • IR ۱۶:۴۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    "به همان تفکری برگردد که یکی از راه های مقابله با تورم را سرکوب دستمزد عنوان می کنند: سالهاست از انقراض این تفکر میگذرد اما همچنان فقط در ایران طرفدار دارد
  • کارگرزجرکشیده IR ۱۶:۴۹ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    عامل بدبختی کارگران زیر سلطه پیمانکاران تشخیص مصلحت نظام است. وقتی یک نهاد تصمبم گیرنده نهایی مملکت و حکومت ما میشودو طرح حذف پیمانکاران را که قوه مقننه با آرای بالا به آن رای داده ولی این نهاد این طرح را به سخره گرفته و مانع حذف پیمانکاران شده.. خدا را شاهد میگیرم که خون این کارگران به گردن تشخیص مصلحت نظام است.
  • IR ۱۶:۵۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    اینکه حق کارگر معدن را درست نمیدهند چه ربطی به مسئله دستمزد در کل کشور داره نرخ دستمزد باید متناسب با کارایی و زحمت آن باشد یعنی کارگر معدن با بالاترین درجه سختی کار باید ۳ برابر دیگر کارگران حقوق بگیرد ولی نیروها در خصولتی ها مثل خودروسازان که سه برابر نیاز نیرو دارند چرا با کارگر معدن قیاس شوند اگرچه الان هم کارگر خودروساز دولتی تا چند برابر کارگر معدن میگیرد دستمزد باید متناسب با کارایی و سختی کار آن باشد کارگر معدن علاوه بر سختی دهها برابری کار با سایر مشاغل ، کمترین ایمنی را هم دارد پس خواهشاً از مرگ جانکاه این عزیزان دنبال سایر مسایل نباشید و به فکر ایمنی این معادن و امنیت جانی کارگران آن و دستمزد متناسب با زحمت آنان باشید اگر هم نمی‌توانند دستمزد بالا دهند یا ایمنی آن را تضمین کنند در معدن را ببندند بهتر از کشته شدن با کمترین دستمزد است
  • IR ۱۷:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    خیلی حقوقشان زیاد بود خجالت چیزی خوبہ با ۸ میلیون چکار میشہ کرد ننگ بر شما
  • IR ۱۷:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    خرید ماشین آلات مدرن ؟؟ کی به شما ماشین آلات میده که تازه مدن هم باشه ؟؟؟ مگه نمیگفتین تحریم نعمته ؟؟ چرا نمیسازید ؟
  • دانشپور IR ۱۷:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    معدن زغالسنگ در ایران باید دولتی باشد . در شرایط فعلی اقتصادی ایران و فضای قیمت گذاری دستوری محصولات ، معدن زغالسنگ نمیتواند خصوصی باشد . زیرا مدیران خصوصی ایران ، علاقه ای به هزینه های ایمنی ندارند . لذا هر روز شاهد چنین فجایعی خواهیم بود . شرکت خصوصی هم به این علت زیر بار مدیریت معدن زغالسنگ میرود چون میداند شرکتهای بیمه هزینه تلفات انسانی و مادی آن را جبران میکنند . در واقع این خسارتهای سنگین از جیب بیمه و به عبارتی از جیب دولت و از جیب کل مردم ایران است . خلاصه اینکه : معدن زغالسنگ در ایران باید دولتی باشد .
  • شاهرخ IR ۱۷:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    بهتر مدیران سازمان برنامه و بودجه (البته قطعا و یقینا میدانن) یه سری به تاریک خانه های وزارت نفت، اقتصاد، صنعت و معدن ، بانک هاو.....برخی وزارتخانه هاو سازمان های دولتی و نیمه دولتی بزنن و حقوق نجومی و مفت اونارو با این و امثال این زحمتکشان مقایسه بکنن اگر مدیری از زور ناراحتی دق کرد بی سبب نیست
  • چرا IR ۱۷:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    کارگران معادن در حال پرپر شدن ... مدیران و کارکنان تهران نشین ایمیدرو در حال خوشگذرانی
  • IR ۱۷:۱۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    متاسفانه بودجه معادن توسط مدیران فاسد و دفاتر ستادی بی خاصیت مثل ایمیدرو و حقوق نجومی پرسنل سفارشی آنها در تهران بلعیده میشود . و بودجه ای برای توسعه و خرید تجهیزات ایمنی معادن باقی نمیماند . این غدد سرطانی در تهران واقعا بلای جان کارگران و کل مردم و اقتصاد کشور شده اند .
  • رهنما IR ۱۷:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    راهکار توسعه معادن ، کلید حل مشکلات معادن و کاهش حوادث معدنی : مطابق تکالیف قبل ، ادغام و خارج شدن ایمیدرو و زیرمجموعه از تهران از جمله شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران ..... رفتن آنها به محیط عملیاتی معادن .... فروختن برجها و ساختمانهای متعدد آنها در تهران .... استفاده از حداقل سی هزار میلیارد تومان درامد حاصل از فروش ساختمانهای آنها برای تجهیز و توسعه معادن کشور و ایجاد اشتغال و درامد برای کشور
  • داوود NL ۱۷:۱۶ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    کاش با سند موثق خبر میزدید در شهرستان بافق یزد که عمده ی مردم از کارکنان معادن هستند می‌بینیم که سطح رفاه بالایی داشته وزندگی نرمالی دارند یعنی اینکه حقوقشان بالا و قابل قبول هست لطفا دروغ ننویسید
  • اصلاح طلب IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    حکومت ج ا ده سور به سرمایه داری زده کارگر معدن یک کشور ذاتا ثروتمند 150 دلار حقوق میگیره برده داری نوین راه انداختید
  • نظام هماهنگ پرداخت IR ۱۷:۱۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    چرا کشورمان یک نظام هماهنگ پرداخت ندارد !! :::::: هم برای شاغلان و هم برای بازنشستگان !! ::::: هر شرکتی و هر گوشه ای ساز خودش را میزند !! ::::: چرا مجلس و دولت از ایجاد یک نظام هماهنگ پرداخت ناتوان بوده اند ؟!!!! ::::: لطفا نظام هماهنگ پرداخت را احیا کنید ! :::: سالها روی آن کار شده است . :::: کافیست همان آیین نامه طراحی شده ، بازنگری ، تکمیل و اجرایی گردد ....
  • IR ۱۷:۲۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    یه ذره فقط یه ذره خجالت هم خوب چیزیه کسی که منفعتش درنفهمیدن هستش میخ هم سرش بکوبی نمی فهمه ولی انسان چقدرمگه زنده هست درهرمقام ومنزلت متاسفم
  • IR ۱۷:۲۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    واقعا دلم سوخت : لازم به ذکر است بررسی ها نشان می دهد خالص دریافتی یک کارگر در عمق ۷۰۰ متری، در سال گذشته فقط ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بوده و حق سختی کار معدن نیز حدود ۶۰۰ هزار تومان است.بیگاری نیست آیا
  • محمدی IR ۱۷:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    به من 100 میلیون بدن نمیرم تو عمق 100 متری چه برسه برم 700 متر زیر زمین اونهم برای 8 میلیون!! خیلی نامردی هست این سطح دستمزد!
  • محمد IR ۱۷:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    آخ ملت استثمار شده.
  • IR ۱۷:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    تا کی باید شاهد چنگ زدن مافیای فاسد سرمایه داری و پیمانکاری در کشور باشیم چرا یه عده بخاطر پول از مافیای فاسد پیمانکاری دفاع می‌کنند تا حق وحقوق کارگران را چپاول کنند.
  • مهدی IR ۱۷:۴۵ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    حقوق ماهانه يا سالانه؟ اين چه متني است؟
  • علیرضا US ۱۷:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    در مورد حقوق معدن دروغه بیشترشان بالای 50تومن حقوق میگیرن
  • فرهاد IR ۱۷:۵۳ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    فک میکنم پایه حقوق و گفتید چون برخی از کارمندا تو دوسال گذشته استعفا دادن شرکتی تو معدن کار میکنن متاسفانه عدالت پرداخت باتوجه به شکل حساسیت وخطرات انجام نمیشه فقط بستگی به نام سازمانش داره
  • IR ۱۷:۵۴ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    امکان نداره حقوق ۸،۵۰۰ باشه توی سه سال گذشته ما تونستیم تورم مهار کنیم و اقتصاد کشور رو نجات بدیم به لطف دولت سیزدهم
  • ali IR ۱۸:۱۰ - ۱۴۰۳/۰۷/۰۲
    0 0
    حقوق هشت میلیون هشتصد مگه کمه برای یک کارگر معدن؟؟؟هر گز کم نیست حتی زیاد هم هست مگه کارگران معدن مثل کارمندان خدوم بانک از صبح تا عصر کار می کنند که حقوق بالا داشته باشند که قانون اجازه بده بهشون اون وام‌های کذایی را بدن خیر فقط و فقط کارمندان بانک زحمت کشند.البته همتی وزیر اقتصاد یک تسلیتی عرض کرد برای خانواده بازماندگان الان ببینیم همتی مردی می کنه و اعلام کنه هر کدام از این مرحومان اگر چندر غاز وام گرفته اند بخشیده‌میشود یا نه اینقدر هم مرد نیست و فقط اهل تسلیت گوییه انشالله وام‌های این بی چارگان را می بخشد چون میدونه وام همه اینا اندازه یک وام یک کارمند بانکه درسته آقای همتی ؟؟.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس